XLG

In 2008 werd ik benaderd door de firma XLG uit Tilburg die het idee wilde verwezenlijken om graniet lichter te maken. Middels enkele test was aangetoond dat door het wegslijpen van materiaal en versterken met glasvezel matten gewichtsbesparingen tot 80% haalbaar waren. De grote vraag was hoe op snelle en goedkope wijze graniet weggehaald kon worden.

Dit zeer harde materiaal is feitelijk alleen te bewerken met diamantgereedschap.

In de steen verwerkende industrie worden frezen en zaagbladen met diamantsegmenten toegepast. De oprichter van XLG,  een afkorting voor Extra Light Granite was ervan overtuigd dat het uithollen van granieten platen mogelijk moest zijn. Ik kreeg een studieopdracht om een en ander uit te zoeken. Het kwam er feitelijk op neer op het ontwikkelen van een passende freestechniek.

Er bestonden enkele methodes voor het dunner maken van graniet. Bijv. voor het calibreren van platen om die op de gewenste dikte te krijgen. Hiervoor worden machines met verticale spindels en sledes toegepast en satelietkoppen. Echter, deze zijn voor het gelijkmatig afnemen van materiaal en laten geen randen en rillen staan die stijfheid moeten geven aan het resterende materiaal.

Het concept dat ik bedacht bestond uit het toepassen van een of meer horizontale spindels met een pakket van zaagbladen. Daartussen afstandhouders zodat er materiaal bleef staan te versterking.

De plaat zou met een doorvoerband onder een of meer spindels heen gevoerd moeten worden.

Als er één spindel toegepast zou worden was er een heen en terug gaande beweging van de plaat nodig. Elke spindel kon de plaat tot een bepaalde diepte inzagen. Hoe meer spindels hoe meer capaciteit. Aan de hand van bekende standtijden van diamantsegmenten met bepaalde afmetingen kon ingeschat worden hoeveel liter graniet weggezaagd kon worden per cc diamant.

Globaal werd ingeschat dat 2000 m granieten plaat voor 70% uitgehold kon worden voor ca. € 10.000 hetgeen overeen kwam met € 5 per meter.

In eerste instantie was het doel om bladen voor tuintafels te maken. Lichtgewicht was een groot voordeel als de tafels regelmatig verplaatst moesten worden. Een massief blad van 2×1 meter van 2 cm dik weegt bijna 100 kg! Door uithollen zou het maar 30-40 kg wegen.

De directe kosten van het diamantgereedschap leken relatief laag, voor het uithollen van een tafel van 2 m zou dit ca. € 10 kosten.

Via een marktonderzoek hebben we een firma in Italië gevonden die het machineconcept wilde realiseren. Eind 2009 was de machine operationeel en bleek goed te werken. De produktiecapaciteit lag in de buurt van onze theoretische berekeningen.

XLG vond een hal in Bergen op Zoom waar de produktie opgestart kon worden.

Uiteindelijk heeft de machine helaas maar kort gedraaid.

XLG had hoge aanloopkosten gehad, deels door de late levering van de machine, er was economische crisis met geringe vraag naar lichtgewicht tafels en de prijzen die afnemers wilden betalen waren te laag. Deze factoren hebben tot het faillissement van XLG geleid in 2010.