Medcos

Optimalisatie van de Micro Skin Polisher van Medcos
Na het succes van de IPL (Intens Puls Laser) machine voor definitief ontharen liet Medcos  uit Naarden de Micro Skin Polisher ontwikkelen. Dit is een revolutionaire machine voor huidverbetering die 3 behandelingen kan uitvoeren:  microderm abrasive, low level koudlaser, polishing.
Rimpels, grove poriën,acne-littekens, een verouderde of verslapte huid kunnen in 3 stappen worden behandeld. Tijdens de eerste processtap, de microdermabrasie wordt lucht via een vacuumpomp aangezogen. Vervolgens worden kristallen aan de luchtstroom toegevoegd die via een straalkop langs de huid schaven en vervolgens worden opgezogen. Nieuwe kristallen zitten in een kunststof container en de afgewerkte kristallen worden met de dode huidcellen via een straalkop en een slang opgevangen in een aluminium container. Beide containers staan rechtop onder een deksel in de machine. In de tweede procestap wordt hyaluronzuur aangebracht.
Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof met een sterke vochtbindende werking met als resultaat een volumevermeerdering van binnenuit. Met een handheld koudlaser wordt gezorgd dat het hyaluronzuur beter wordt opgenomen en de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Vervolgens wordt een serum met vitaminen en anti-oxidanten en een beschermingsfactor aangebracht die in processtap 3 met een handheld massageapparaat wordt ingewreven.
In september 2010 had Medcos een matig werkend prototype van de MSP. Met name bleek het deel Microdermabrasie proces van het apparaat niet goed te werken. Ik werd ingeschakeld om het apparaat te analyseren en met verbeteringsvoorstellen te komen. Medcos was zeer succesvol met de voorverkoop van de MSP en met als resultaat dat bijna 50 schoonheidssalons een bestelling hadden geplaatst op basis van een produktfolder met specificaties en een goed verkoopplan waaruit bleek dat er goed geld verdiend kon worden met de behandelingen. Het grote voordeel van de Medcos MSP is het 3 in 1 principe van één machine die een stuk voordeliger is dan 3 losse machines. De verkochte apparaten moesten dus zo snel mogelijk worden uitgeleverd.
Na een paar weken kwam ik met ingrijpende verbeteringsvoorstellen. Zo moest de vacuumpomp verzwaard worden en was er een herontwerp nodig van een groot deel van de onderdelen.
De belangrijkste modificatie betrof de opvangcontainer met verdeelblokken voor lucht en kristallen.
Belangrijk was dat storinggevoelige delen makkelijk toegankelijk moesten zijn zodat in geval van storing de machine niet geopend hoeft te worden. Bij het herontwerp was een belangrijke voorwaarde dat diverse delen zoals het machine frame en omkasting niet aangepast mochten worden omdat deze reeds gemaakt waren in China.  De nieuw ontworpen delen werden door firma MKZ gemaakt en getest en verder aangepast voor een produktieserie van 60 stuks. Oorspronkelijk was voorzien dat de onderdelen produktie in China zou plaatsvinden maar omdat de kopers de apparaten zo snel mogelijk wilden krijgen zijn de onderdelen na herontwerp in Nederland gemaakt. De assemblage van de apparaten vond plaats in Hongarije.
Vanaf 15:48 wordt de MSP machine  getoond in deze video.