Arte

In 1999 had Arte di Granito uit Deurne grootse plannen voor uitbreiding. Zij benaderde Tebodin waar ik toen werkte met het verzoek een studie uit te voeren voor de bouw van een nieuwe fabriek. Ik werd projectleider en voerde met enkele collega’s eerst een haalbaarheidstudie uit. Hierop volgde een basis ontwerp en een detailontwerp. In 2000 verliet ik Tebodin om als zelfstandige door te gaan. Van Arte kreeg ik de opdracht om de bouw te begeleiden van de nieuwe fabriek in Helmond.

Er werden revolutionaire machine concepten ontwikkeld en uitgewerkt en Arte werd met deze gedurfde opzet het modernste natuursteenverwerkend bedrijf in de wereld. Bijzonder waren het in hoge mate geautomatiseerde orderverwerkingssysteem, het automatische transport en de opslagsystemen voor ruwe platen en bladdelen en het flexibele fabricage systeem met CNC-machines met pallettransportsystemen voor het transport van ruw platen en gezaagde bladdelen.

De logistiek is opgezet met 1 palletmagazijn, 2 tussenmagazijnen voor gezaagde bladdelen en 1 magazijn voor ruwe platen. In totaal zijn er 4 automatische kranen operationeel van firma Systraplan uit Herford Duitsland. In en uitslag en transport naar de verschillende stations gebeurt met riementransporteurs, transferwagens en rollenbanen. Dit fotoalbum toont diverse componenten van Systraplan.

Bij de start van de produktie waren er 3 automatisch magazijnkranen operationeel. Na de uitbreiding in 2006 kwam er een extra tussenmagazijn bij met automatische kraan. Er werden zagen ontwikkeld met manipulatoren die gezaagde delen uit elkaar kon schuiven. In 2006 werd de fabriek uitgebreid en werden er nieuwe installaties aangeschaft waaronder een nieuwe draaitafel CNC-machine , een nieuwe CNC brugzaag met vacuum manipulator en een extra magazijn met automatische kraan voor tussenopslag van plaatdelen. De brugzaag was uitgevoerd met een palletwisselsysteem waarbij de pallets over elkaar heen konden bewegen. In 2013 werd de eerste waterjet machine aangeschaft. Deze biedt veel mogelijkheden voor het snijden van vrije vormen en kan door het nieuwe en extreem harde Dekton plaatmateriaal snijden. In deze projecten heb ik bijdrages geleverd zoals: – Layout ontwikkeling – Concept ontwerp van de produktiemachines – Zoeken van leveranciers – Meedenken in het ontwerp van de machines – Bouwbegeleiding   De Duitse firma Loeffler ontwikkelde diverse speciaalmachines op basis van door mij ontwikkelde concepten. Hieronder was een revolutionaire zaaginstallatie die na het zagen delen uit elkaat kon schuiven. De ruwe platen werden op pallets geplaatst die op rollenbanen door de installatie getransporteerd werden. Met heftafels voor en achter de zaaginstallatie konden hoogte verschillen worden overbrugd zodat na het zagen de pallet op een lager niveau onder de zaagmachine terug gevoerd kon worden naar de operator die centraal stond tussen 2 zaagsystemen. Met behulp van een beamer kon de operator de te zagen ruwe plaat die vooraf gefotografeerd was op de juiste positie van de pallet plaatsen en barcode stickers aan brengen op de te zagen delen. De manipulator bestond uit aan de brug gemonteerde in verticale richting verschuifbare platen (schuifvingers) die in de zaagsnede geplaatst konden worden. De zaag werkte volledig automatisch. Hiermee kon na het zagen ruimte gemaakt worden tussen delen zodat een zaagsnede gemaakt kon worden haaks op de vorige zaagsnede zonder de rand van het losgezaagde deel in te zagen. De 2 Loeffler zagen hebben bijna 10 jaar gedraaid en zijn enkele jaren geleden vervangen door CMS zagen met vacuum manipulatoren. Enkele foto’s zijn in 2000 gemaakt tijdens de opbouw van de installatie bij Loeffler in Langenaltheim in Beieren.

 

Om de CNC-machines praktisch ononderbroken te kunnen laten draaien is in 2000 een concept ontwikkeld om pallets met een automatische magazijnkraan te wisselen. Deze kraan is voorzien van 2 niveaus met telescoop vorken om 2 pallets op te kunnen nemen. Een pallet wordt na bewerking uit de CNC machine gehaald en de andere wordt met een nieuwe te bewerken plaat in de machine geplaatst. In totaal staan er 3 CNC machines op rij waarvan de oudste inmiddels 14 jaar in bedrijf zijn. Arte koos voor een systeem waarbij de machine onbemand konden draaien. Het orderverwerkingsysteem is vergaand geautomatiseerd waarbij de CNC-programma’s automatisch worden gegenereerd.

De operator laadt en lost op een speciaal station buiten de CNC machines. Ergonomisch gunstig omdat hij hiervoor niet in de machines hoeft te komen. Na inscannen van het bladdeel  koppelt de besturing het bladdeel aan de pallet. Als de pallet in de machine wordt geplaatst wordt het bijhorende CNC-programma gestart. De pallet met het bewerkte bladdeel wordt naar de operator gebracht zodat hij deze kan schoonspoelen en afvoeren naar een inslagstation van het tussenmagazijn waar alle bladdelen worden gebufferd.

Rond 2005 bracht CMS draaitafel CNC machines op de markt waarvan Arte er een heeft aangeschaft. De draaitafel heeft 2 posities: een voor laden/lossen en een ander waar de bewerking plaats vindt.De laatste aanwinst van Arte is een waterjet machine die vrije vormen kan snijden en door praktisch alle materialen kan snijden inclusief Dekton.

In 2018 werd een AGV systeem ontwikkeld voor het transport van het bladen van het magazijn in het in 2006 aangebouwde deel naar het tussenmagazijn in het deel dat in 2000 werd gebouwd.

De Arte Groep  is uitgegroeid tot een toonaangevende onderneming met meer dan 80 man met een grote verscheidenheid aan produkten.