Benchmark Lakewood New Jersey

 

Na de voltooiing van de nieuwe fabriek van Arte di Granito zijn er vanuit de hele wereld bedrijven komen kijken omdat er een unieke combinatie was toegepast van een geautomatiseerd order verwerking systeem, flexibele fabricage systemen met pallets in de CNC-machines en brugzagen en 3 automatische kranen met opslagsystemen voor ruwe platen en gezaagde bladdelen. In de loop van de tijd hebben enkele producenten hun fabrieken gemoderniseerd en delen van het concept van Arte overgenomen.
In Lakewood New Jersey had de firma Benchmark Solid Surfaces veel interesse om een nieuwe fabriek te bouwen. Biztops die het geautomatiseerde orderverwerkingsysteem voor Arte had ontwikkeld werd door Benchmark ingehuurd en ik kreeg een opdracht om een layout te ontwikkelen die moest passen in een nieuwe hal die zij gingen huren.

Ik reisde in 2005 2 keer naar New Jersey en kon het project verder op afstand uitvoeren en hield via email en telefoon contact met Benchmark en later ook met de leveranciers in Europa die de installaties gingen leveren. In verband met een beperkt budget kozen we voor een magazijn systeem met 1 automatische kraan van Systraplan. Hierin konden zowel ruwe platen als gezaagde bladdelen worden opgeslagen. De kraan werd voorzien van 4 telescopische vorken en zodanig aangestuurd dat er dubbeldiep gestapeld kon worden en verder ook 2 plaatdelen naast elkaar in een vak geplaatst konden worden. Het systeem met pallets in de CNC-machines zoals bij Arte werd niet toegepast omdat firma CMS Brembana een draaitafel CNC machine had ontwikkeld die compacter en goedkoper was dan het systeem met pallets en een automatische magazijnkraan die pallets in de machine kon plaatsen.

Het waterzuiveringssysteem werd besteld bij firma Eich in Duitsland.

Voor het zagen werd gekozen voor 2 Rotex installaties van de Italiaanse firma GMM. Dit was een nieuw type met een vaste tafel en een roterende zaagunit. Om efficiƫnt te kunnen werken en tijd te sparen voor het laden en lossen van de tafel heb ik een concept bedacht met 2 wisseltafels die in tegengestelde richting van elkaar konden rijden. Een tafel had een in hoogte verstelbaar plateau en kon onder de andere tafel doorrijden. Beide tafels reden op rails.

Een tafel staat in de zaagpositie en de andere staat op de laad/los positie.

Boven de laad positie staat een beamer die aangeeft hoe de ruwe plaat op de wisseltafel geplaatst moet worden.

Dit concept werd gebouwd door firma Nooyen uit Deurne.

Later kreeg Nooyen via GMM meer aanvragen en is een volgend wisselsysteem geleverd voor een firma in AustraliĆ« met een elektrische aandrijving.  Hiervoor maakte ik het ontwerp van een rondgaande ketting met 1 motor aangedreven die beide tafels simultaan aandreef. De besturing werd geleverd door de firma Elektro Vogels uit Helmond.